U trendu

Španija: Lider iz Zapadne Sahare mora pred sud

RABAT – Lider za nezavisnost Zapadne Sahare Brahim Gali, koji je centralna figura diplomatskog spora između Španije i Maroka, moraće da odgovor na pojedine pravne optužbe pre nego što napusti Španiju, poručila je danas španska Vlada.

Španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzales Laja je prošlog meseca rekla da je lider Polisario fronta za nezavisnost Zapadne Sahare stigao u Španiju iz Alžira zbog medicinskog tretmana.

Španska odluka da ugosti Galija a da o tome ne obavesti Maroko naljutila je Rabat, koji smatra Zapadnu Saharu neodvojivim delom Maroka i kaže da Gali koristi putnička dukomenta koje je dobio od Alžira i to pod lažnim imenom, preneo je Rojters.

Gonzales Laja je rekla da kada se Gali oporavi od zdravstvenih problema, moraće da odgovara pred španskim Vrhovnim sudom za jedan slučaj, pre nego što dobije dozvolu da se vrati kući.

„Obećali smo da ćemo ovom čoveku dati humanitarnu pomoć. On je bio u kritičnoj situaciji zbog višestrukih problema, uključujući i ozbiljni slučaj kovida 19“, rekla je ministarka za španski nacionalni radio.

Gali se suočava sa optužnicom u Španiji za ratne zločine, iako je španski Vrhovni sud odbio zahtev tužilaštva da ga uhapsi.

Maroko je tražio od Španije da otvori istragu o načinu Galijevog dolaska i da prosledi saznanja Rabatu.

Polisario, koji podržava Alžir, traži nezavisnost Zapadne Sahare.

Front je rekao da nastavlja oružanu borbu koja je prekinuta 1991. godine uz posredstvo Ujedinjenih nacija, iako je bilo malo dokaza o borbama.

U decembru su SAD rekle da Maroku pripada Zapadna Sahara, u sklopu dogovora koji uključuje da Rabat ojača veze sa Izraelom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.