U trendu

Španija: Socijalisti vode pred izbore, ali nemaju većinu

MADRID – Španski Socijalisti vode pred izbore koji treba da budu održani 10. novembra, ali čini se malo verovatnim da će stranka vršioca dužnosti premijera Pedra Sančesa osvojiti parlamentarnu većinu, pokazala je danas anketa GAD3 za list „ABC“.

Socijalisti će izgubiti pet mesta u parlamentu, a niti levičarske ili desničarske stranke neće osvojiti većinu glasova, preneo je Rojters.

Socijalisti i Unidas Podemos mogli bi da osvoje 155 mesta, a Pedru Sančesu bi bili potrebni separatisti i nacionalisti da bi postigao većinu u trenutku porasta tenzija u Kataloniji.

Stranke desnice, uključujući krajnje desničarsku stranku Voks, čija je podrška birača skočila na 13,5 procenata, dobila bi 160 mesta ukupno, što je 11 više nego u aprilu.

GAD3 je napravio istraživanje između 21. i 24. oktobra usred protesta održanih u Kataloniji nakon izricanja zatvorskih kazni separatističkim liderima i pred ekshumaciju bivšeg diktaora Fransiska Franka.

Najnovije ankete u dnevnicima „Mundo“ i „Rason“ pokazuju sa se nakon ekshumacije Franka stranka podrška sranki Voks povećala i da će ona postati treća po veličini stranka, sa 41 od 350 mesta u španskom parlamentu.

Istraživanje GAD3 pokazalo je i da će konzervativna Narodna partija osvojiti 100 poslaničkih mesta, što je za 34 više nego na prethodnim izborima, dok će Suidadanos osvojiti 17 mesta, što je 40 manje nego na izborima u aprilu.

Levičarska partija Unidas Podemos će izgubiti osam poslaničkih mesta, dok će nova stranka Mas pais dobiti tri poslanička mesta, pokazuje istraživanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.