U trendu

Španska vlada pozvala žene da odbace estetsko nasilje

MADRID – Španska vlada ima poruku za žene kojima je neprijatno zbog njihovog tela kada nose kupaće kostime: Nemojte da vam bude neprijatno.

Vladino ministarstvo za ravnopravnost pokrenulo je danas letnju kampanju ohrabrujući žene da odbace stereotipe i „estetsko nasilje“, koje se odnosi na društveni pritisak koje neke žene osećaju da moraju da se prilagode idealima lepote, preneo je AP.

Poster koji reklamira kampanju prikazuje žene različitih godina, kostitucije i boja kože u kupaćim kostimima na plaži, a slogan kampanje je: „Leto pripada i nama“.

Ministarka za ravnopravnost Irene Montero je navela na Tviteru: „Uživajte (u letu) kako god, gde god i sa kim god želite“.

Direktorka vladinog tela, Instituta za žene Antonia Moriljas rekla je da su rodni stereotipi koren diskriminacije zasnovan na fizičkom izgledu.

„Na žene se projektuju očekivanja o tome kako bi trebalo da izgledaju“, kazala je Moriljas za državnu novinsku agenciju Efe.

Prema njenim rečima, to ne utiče samo na samopoštovanje žena, već im oduzima i prava i ograničava ih u načinu ponašanja i tome da uživaju u javnim prostorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar