U trendu

Španski list: Pućdemon se vraća u Barselonu

Smenjeni lider španskog regiona Katalonije, Karles Pućdemon rekao je u Briselu da očekuje „pravično sudjenje“ u Španiji i, po večerašnjoj vesti španskog lista iz Barselone „La Vanguardia“, vraća se u Barselonu s najmanje dva svoja takodje smenjena ministara, da izadje pred španski sud.

Bivši katalonski predsednik koga je smenila vlada u Madridu, optužen je za pobunu zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Pućdemon je u Belgiji danas rekao da je spreman da decembra učestvuje na vanrednim izborima u Kataloniji koje priprema centralna vlast Španije, prenosi italijanski list „Il sole 24 ore“.

„Mi smo ovde ne da bismo tražili politički azil“ – objasnio Pućdemonov štab novinarima u glavnom gradu Belgije – „već da možemo da delujemo slobodno i bezbedno. Mi tražimo garancije centralna vlade (Španije) da neće demonstrirati želju za osvetom, već za pravdom prema katalonskoj nezavisnosti, želimo da se osigura da proces bude pošten i vodjen nezavisno“.

Katalonski lider je takođe pozvao Evropsku uniju da posreduje i da „brani ideju Evrope“.

Pućdemon se, po štampi, već vratio u Barselonu avionom sa svoja dva bivša ministra.

Njegov dolazak u Brisel u ponedeljak je iznenadio evropski establišment koji je nekoliko nedelja bio na probi zbog stava prema nezavisnosti Katalonije, iako su lideri EU i država članica podržali vladu Španije Mariano Rahoja.

Pućdemonu i smenjenim ministrima Katalonije španski sud je naredio da u roku od tri dana od danas uplate 6,2 miliona evra garancije da će doći pred sud u četvrtak, u suprotnom će im imovina biti zaplenjena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.