Španski parlament izglasao nepoverenje Rahoju

Većina poslanika španskog parlamenta izglasala je danas nepoverenje predsedniku tehničke vlade Marijanu Rahoju, čime je onemogućeno formiranje funkcionalne vlade i produbljena politička kriza u zemlji, a ujedno je počelo i odbrojavanje do trećih izbora za samo godinu dana, javljaju agencije.

Rahoju, lideru konzervativne Narodne partije (PP), poslanici su izglasali nepoverenje sa 189 glasova prema 170, posle žustre rasprave u parlamentu, prenosi AFP.

Sadašnjem premijeru je bila potrebna apsolutna većina od 176 glasova u 350-članom parlamentu, ali ga je podržala samo njegova partija, centristički pokret Sijudadanos i jedan poslanik sa Kanarskih ostrva.

PP, koja je na vlasti od 2011, osvojila je većinu poslaničkih mesta na izborima u decembru i junu, ali je oba puta ostala bez apsolutne većine pošto su se glasači, gnevni zbog korupcije i stroge štednje, okrenuli novoformiranim stranačkim opcijama.

U petak će u parlamentu biti održano još jedno glasanje o poverenju, a Rahoju će tada biti potrebna prosta većina, odnosno više glasova u njegovu korist nego protiv njega, ali su mali izgledi da će on u tome uspeti, ocenjuje francuska agencija.

Socijalisti, koji su na izborima bili drugoplasirani, odbili su da podrže Rahoja, a njihov lider Pedro Sančez rekao je parlamentu da Rahoj „nema kredibilitet“.

Ukoliko ne bude oformljena nova vlada za dva meseca, parlament će ponovo biti raspušten, a Španci će biti pozvani na nove izbore 25. decembra, navodi AP.

Međutim, Socijalisti i druge stranke su već predložili da se skrati kampanja kako bi ponovljeni izbori bili održani 18. decembra.

Analitičari smatraju da su, s obzirom na čvrste stavove partija, treći izbori sada najverovatniji scenario.

Odsustvo funkcionalne vlade u Španije posle izbora koji su dva puta održani bez odlučujućih rezultata uticalo je na posustajanje u investicijama usled osmomesečnog političkog zastoja, a postoje nagoveštaji da to počinje da ograničava i snažan ekonomski oporavak zemlje, zaključuje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.