U trendu

Spasilački brodovi spasili 394 izbeglice u Mediteranu

KAZABLANKA – Dva humanitarna spasilačka broda izvukla su iz Sredozemnog mora 394 izbeglice koji su pokušali da prebegnu iz Afrike u Evropu.

Akcija u tuniskim teritorijalnim vodama, na oko 68 kilometara od severnoafričke obale, na plovnom putu i u blizini naftnih platformi, u kojoj su učestvovali jedan nemački i jedan francuski brod, trajala je punih šest sati, saznaje izveštač Rojtersa od jednog ocevica.

Jahta Nadir, iz nemačke nevladine organizacije ResK Šip, kasnije je priskočila u pomoć i pružila poršku spasilačkoj akciji.

Za sada nije jasno ima li poginulih ili povređenih među izbeglicama koji su u pretrpanom drvenom čamcu pokušavali da se domognu Evrope, ali je potvrđeno da je čamac propuštao vodu i da je motor bio u kvaru.

Sa letnjim temperaturama i povoljnijim meteorološkim prilikama, povećao se i broj izbeglica koji pokušavaju da iz Libije i Tunisa prbegnu u Italiju i druge evropske zemlje.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije povezane sa UN, samo u ovoj godini je više od 1.100 ljudi koji su bežali od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku, nestalo u vodama Mediterana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.