U trendu

Spasili migrante, a sad blokirani dva mesec na moru

RIM – Pet sedmica trgovacki brod kompanije “Maersk Etiene”, koji je na poziv malteške obalne straže spasio migrante iz gumenog čamca, blokoran je u teritorijalnim vodama Malte, jer im je zabranjeno da spasene migrante iskrcaju na ostrvo, pise u opsirnom clanku list “Avenire”.

“Posada broda i 27 brodlomnika su na kraju svojih snaga, molim vas pomozite nam da im nađemo sigurnu luku”, poslao je video poruku kapetan posade Vladimir Jeroskin.

Trgovacki brod nije opremljen za prijem civila, među kojima ima dece i jedna trudna žena. Nakon 5 sedmica i ponovljenih apela malteškim vlastima da dozvoli iskrcavanje brodolomnika, situacija na brodu je postala nepodnošljiva.

“Iz očajanja tri migranta su pokušala smoubistvo, skakanjem u more, spaseni su, ali su i posada i migranti na izmaku snage, rekao je kapetan Jeroskin.

“Ne možemo vise mirno cekati dok vlade ignorišu ovu dramu”, izjavio je generalni sekretar Internacionalne Komore pomorstva (ICS) Gaj Platen.

Apel državama da ispune svoje obaveze preuzete potisivanjem protokola o spasavanju na moru, uputile su u zajednickom saopstenju Visoki Komesarijat za Izbeglice i Međunarodna Organizacija za Migracije.

Slučaj “Maersk Etiene” je treci u zadnjih nekoliko meseci, trgovackih brodova koji ostaju blokirani nakon sto spasu brodolomce iz mora.

“Ova situacija nema veze sa pandemijom Covida19, radi se o čisto humanitarnom pitanju. Odgovornost je na ministrima vlada obalskih zemalja, oni moraju da ispune svoje obaveze u skladu sa međunarodnim pravom”, istice se u saopstenju Međunarodne Komore Pomorstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar