U trendu

Spasioci i danas pronalaze žrtve zemljotresa zatrpane ispod ruševina

ANTAKIJA – Spasioci i danas ulažu napore da pronađu preživele ispod ruševina u tri provincije koje su teško pogođene prošlonedeljnim razornim zemljotresima jačine 7,8 i 7,5 stepeni Rihterove skale u Turskoj i Siriji.

Prema dosadašnjim podacima broj poginulih je premašio cifru od 37.000 i, kako kažu zvaničnici, nastaviće da raste narednih dana, preneo je Rojters.

Iako su eksperti ocenili da se polako iscrpljuju mogućnosti za pronalaženje preživelih, turska televizija i danas emituje izveštaje o spasilačkim naporima sa terena.

AP je objavio da su tokom potrage za preživelima u provinciji Adijaman spasioci otkrili 18-godišnjeg Muhameda Kafera Ketina kome su lekari dali infuziju sa tečnošću pre početka delikatne operacije iskopavanja ispod ruševina zgrade koja se i dalje urušavala.

Nešto kasnije mladić je spasen i na nosilima, sa maskom za kiseonik izašao na svetlost dana nakon 199 sati provedenih ispod ruševina.

Još dve osobe su spasene danas iz ruševine u centru Kahramanmarasa, u blizini epicentra, 198 sati nakon potresa.

Na drugoj lokaciji, u Kahramanmarasu, spasioci su ulagali napore da izvuku devojčicu, njenu majku i baku, ali na drugim mestima u toku su završni spasilački napori zbog sve manjih šansi da se pronađu preživeli koji su već osam dana zatrpani po niskim, zimskim temperaturama.

Deo poljskog spasilačkog kontingenta najavio je odlazak za sutra, a slična poruka upućena je i iz Alepa u Siriji odakle se oglasio zamenik generalnog sekretara UN zadužzen za humanitarna pitanja i spasiolačke operacije Martin Grifits i potvrdio da se faza spasavanja „bliži kraju“.

Prema njegovim rečima u fokusu će nadalje biti skloništa za ugrožene, hrana i reaktiviranje škola.

Sirijski predsednik Bašar el Asad odlučio je da dozvoli da se humanitarna pomoć UN dopremi iz Turske u ratom razorenu Siriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar