U trendu

Specijalni sud u Hagu produžio pritvor Veseljiju

HAG – Specijalni sud u Hagu odlučio je danas da produži pritvor jednom od voda bivše terorističke takozvane OVK Kadriju Veseljiju, optuženom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji tokom sukoba 1998. i 1999 godine.

Pretpretresni sudija Nikolas Giju utvrdio je da u slučaju Veseljija i dalje postoji opasnost od bekstva, kao i od ometanja napretka postupka Specijalnog suda, preneo je sajt RTS.

„Sudija za prethodni postupak zaključuje da su rizici da Veselji može da pobegne, opstruira postupke Specijalizovanih veća ili počini dalje zločine protiv onih za koje se smatra da su protivnici OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili bi mogli da pruže dokaze u ovom slučaju“, navodi se u odluci Suda.

Protiv Veseljija i još trojice optuženih voda terorističke OVK, Hašima Tačija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, Kancelarija Specijalizovanog tužioca je krajem aprila proširila optužnicu, tvrdeći da su počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Prethodno, optužnica protiv ove četvorice potvrđena je 26. oktobra 2020. godine i prema njoj se terete da su sa drugim članovima udruzenog zločinackog poduhvata imali zajednički cilj da obezbede i vrše kontrolu nad celim KiM putem metoda koje uključuju zastrašivanje, maltretiranje, upotrebu nasilja i eliminaciju onih koji se smatraju protivnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar