Specijalno tužilaštvo: Ne komentarišemo spekulacije

HAG – Portparol Specijalnog tužilaštva u Hagu Kristofer Benet nije danas želeo da potvrdi informaciju da je Specijalni sud odbacio optužnicu protiv Hašima Tačija i vratio je na dopunu.

„Hvala vam na pitanju, ali Specijalno tužilaštvo ne komentariše medijske spekulacije“, odgovorio je Benet za Kosovo Onlajn.
Kosovski mediji nezvanično su danas javili da je Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu „vratilo istragu“ protiv nekadašnjeg komadanta u OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obavještajne službe OVK Kadrija Veseljija radi kompletiranja spisa i dodatnih dokaza.

Ovu vest je objavila prištinska Koha, ne navodeći izvor informacije, a Specijalizovano tužilaštvo, kao ni sud, o sudbini optužnice se nisu oglašavali.

Optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilastvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci.

Vest da je tužilaštvo „vratilo istragu“ protiv Tačija, može da se tumači tako da je samo zatražilo od suda da mu vrati optužnicu nazad radi dopune istrage.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.