U trendu

Spejs eks pokrenuo misiju snabdevanja MŠ

LONDON – Spejs eks je pokrenuo misiju snabdevanja Međunarodne svemirske stanice, pošiljkom od 3.300 kg, sa sobom noseći hiljade sićušnih morskih stvorenja, paste za zube i moćne solarne ploče.

Pošiljka od 3.300 kg, koja takođe uključuje svež limun, luk, avokado i čeri paradajz za sedam astronauta stanice trebalo bi da stigne u subotu, prenosi Gardijan.

Teret uključuje uzorke pljuvačke i oralnih bakterija stomatoloških pacijenata koji će se lečiti zubnom pastom i sredstvom za ispiranje usta, u eksperimentu čiji je cilj održavanje astronautskih zuba i desni zdravim u svemiru.

Pojačivač u prvoj fazi bio je nov za promenu, sleteo je na morsku platformu nekoliko minuta nakon podizanja kako bi mogao da se reciklira za let astronauta Nasa ove jeseni.

Teretna kapsula Dragon koja je takođe potpuno nova, isporučuje prvi od tri seta visokotehnoloških solarnih panela dizajniranih da pojačaju staru električnu mrežu svemirske stanice.

Astronauti će kasnije tokom ovog meseca obaviti dva svemirska hoda kako bi pomogli da se postave dva panela koja se izvlače zajedno sa solarnim krilima koja kontinuirano rade već 20 godina.

Biće potrebno više snage za smeštaj sve većeg broja posetilaca koji kupuju karte, rekao je menadžer programa Nasine kosmičke stanice Džoel Moltabano.

Glumac Tom Cruz je među nekoliko poznatih ličnosti koje su najavile planove da posete IŠ, sa ambicijama da snimaju u svemiru.

Ovo je Spejs eks-ovo 22. napajanje stanice za Nasu, u aprilu je kompanija isporučila posadu od četiri astronauta na IŠ na šestomesečnu misiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar