U trendu

Spejs Iks poleteo sa hranom i eksperimentima za astronaute

VAŠINGTON – “Spejs Iks” isporuka u kojoj su između ostalog mravi, avokado, sladoled i robotska ruka veličine čoveka lansirana je danas prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (IŠ).

Isporuka koja treba da stigne u ponedeljak je 23. po redu koju američka komercijalna svemirska kompanija “Spejs Iks” (SpaceX) vlasnika Ilona Maska obavlja za NASA za nešto manje od jedne decenije, prenosi AP.

Raketa Falkon (Soko) je jutros lansirana iz NASA Kenedi svemirskog centra na Floridi kako bi podigla kapsulu Dragon (Zmaj) koja nosi više od 2.170 kilograma zaliha i eksperimenata, kao i svežu hranu, uključujući avokado, limun, pa čak i sladoled za sedam astronauta svemirske stanice.

Izviđači su poslali mrave, račiće i biljke potrebne za eksperimente, dok naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu šalju seme male cvetnice koja se koristi u genetskim istraživanjima, a takođe uzorci betona, solarnih ćelija i drugih materijala koji takođe stižu će biti podvrgnuti bestežinskom stanju.

Letelica nosi i eksperimentalnu robotsku ruku jedne japanske kompanije koja će pokušati da spaja predmete u orbiti i obavlja druge svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti, a prvi testovi će se obaviti unutar svemirske stanice.

Današnje lansiranje je drugi pokušaj slanja letelice “Spejs Iks” sa ovim teretom ,nakon što je jučerašnji pokušaj sprečilo olujno vreme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.