U trendu

Špigel: Kineska kompanija u pregovorima sa Rusijom o prodaji dronova

BERLIN – Nemački magazin Špigel piše da je Rusija u pregovorima sa kineskim proizvođačem oko kupovine 100 dronova, koji bi bili isporučeni u aprilu.

Prethodnih dana su SAD, Nemačka i još neke zapadnoevropske zemlje upozorile Kinu da ne prodaje oružje Rusiji u ratu protiv Ukrajine, navodeći da bi takav potez imao ozbiljne posledice.

Rojters navodi da se veruje da je Rusija, pogođena jakim zapadnim sankcijama, kupila oružje od Irana i Severne Koreje, uključujući i dronove, ali je Kina zasad stajala po strani.

Špigel piše da je kineski proizvođač „Sijan bingo intelidžent avijejšn tehnolodži“ saopštio da je spreman da napravi 100 prototipova drona ZT-180, za koje nemački list kaže da mogu da ponesu od 35 do 50 kilograma bojevih glava.

„Rekao sam kineskim predstavnicima da se to ne može prihvatiti“, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc za javni servis ZDF ranije u toku dana, odgovarajući na pitanje o eventualnoj pomoći Kine Rusiji.

Dodaje se da je dron sličan iranskom „šahid-136“, kojim je, kako piše britanska novinska agencija, pokrenut veliki broj napada na Ukrajinu.

Špigel takođe piše da je „Bingo“ imao planove da napravi fabriku dronova u Rusiji, gde bi moglo da se pravi mesečno do 100 bespilotnih letelica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar