U trendu

SPO pobedila u pokrajini Burgenland; da li izlazi iz krize?

BEČ – Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), nakon niza poraza na izborima širom Austrije, uspela je konačno da ostvari pobedu, i to na današnjim pokrajinskim izborima u Burgenlandu.

Pred izbore se strepelo da bi kriza na saveznom novou mogla uticati negativno na rezulta SPO u Burgenlandu, ali je očigledno pokrajinski lider partije Hans Peter Doskocil svojom politikom uspeo da privuče birače.

SPO je na izborima u Burgenlandu, prema konačnim preliminarnim rezultatima, dobila 49,94 odsto glasova, što znači da je osvojila većinu mandata u pokrajinskoj skupštini.

Narodna partija (OVP), koja na saveznom nivou stalno beleži rast popularnosti, u Burgenlandu osvojila je 30,58 odsto glasova, što je za 1,5 odsto više nego na prošlim pokrajinskim izborima.

Stranka Zelenih, koja je bila veliki pobednik na prošlim saveznim izborima, stagnira u Burgenlandu, gde je osvojila 6,72 odsto, što je za samo 0,29 odsto više nego na prošlom pokrajinskom glasanju.

Slobodarska partija Austrije (FPO), nakon korupcionaške afere „Ibica“ i podela unutar stranke, nikako da se oporavi i nastavlja da „pada“ širom Austrije, a tako je bilo i u Burgenlandu, gde je osvojila svega 9,79 odsto, uz gubitak od 5,25 procenata.

Ostale stranke nisu uspele da pređu izborni cenzus od četiri odsto, pa je iz pokrajinske skupštine ispala Lista „Burgenland“, koja je osvojila ovaj put svega 1,26 odsto glasova.

Pobeda SPO u Burgenlandu probudila je nadu kod socijaldemokrata širom Austrije da će konačno izaći iz krize u koju su upali još pre tri godine, od kada redovno beleže negativne rezultate na izborima.

Međutim, pokrajinski lider stranke Hans Peter Doskocil, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, vodi drugačiju politiku od stranke na saveznom nivou, pa je, na primer, po pitanju migranata, oštriji i bliži stavovima desno od centra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)