U trendu

Sporazum s Iranom simbol Obaminog mandata

Kandidati iz republikanskih redova za budućeg američkog predsednika oštro su kritikovali sporazum svetskih sila s Iranom koji bi mogao biti jedan od simbola pristupa svetskoj politici sadašenjeg predsednika Baraka Obame.

Količina vremen i političkog kapitala koji je Obama uneo u pregovore s Iranom podgrejali su spekulacije da je previše uložio da bi prosto otišao s pregovaračkog stola, a kamoli napravio kompromis o konačnom dogovoru, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Obama je odobrio tajne pregovore s Iranom 2012. posle skoro dve godine formalnih pregovora u kojima su učestvovali i Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina. Obaminim pristupom Iranu, odnosi SAD s Izraelom su dosegli najniži nivo u istoriji i produbili tenzije u Kongresu.

Pored samog značaja iranskog nuklearnog programa, pregovori s Teheranom kao da predstavljaju više od prostog nastojanja da se nađe dogovor, navodi AP i dodaje da oni pokazuju opredeljenje Obame da se čak i najžešći neprijatelji Amerike mogu regulisati diplomatskim i ekonomskim pritiskom umesto vojnom snagom.

„To predstavlja srž onoga šta je on i šta njegovo predsedništvo predstavlja. Njemu je potrebno da potvrdi taj pristup“, rekla je bivša zvaničnica Bele kuće i Pentagona.

Izrazito negativan stav republikanskih pretendenata mogao bi da im donese poene među konzervativnim glasačima u nadmetanju za nominaciju Republikanske partije, ali je pitanje koliko će im to doneti koristi na odmeravanju s demokratskim rivalom pred novembarske izbore 2016. godine, anvodi AP.

Za razliku od republikanaca, favoritkinja za demokratsku nominaciju Hilari Klinton brzo je prihvatila dogovor s Iranom i javno i privatno u nizu sastanaka s demokratskim kongresmenima. Ona je juče rekla da je na osnovu viđenih dokumenata prihvatila sporazum za koji ocenjuje da će učiniti bezbednijim SAD, Izrael i arapske partnere Vašingtona.

S druge strane republikanac Skot Voker je rekao da će sporazum biti „zapamćen kao jedan od najgorih američkih diplomatskih neuspeha“. Marko Rubio je, kao i Voker, poručio da će poništiti sporazum ako bude izabran jer podriva američku nacionalnu bezbednost.

Džeb Buš je rekao da su Obamini postupci „naivni i pogrešni“ i da je Iran legitimizovan kao zemalja na pragu nuklearnog oružja što destabilizuje Bliski istok. Rand Pol, koji je skeptičan po pitanju američkog mešanja na Bliskom istoku, rekao je da je dogovor „neprihvatljiv“ i da će glasati protiv njega.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar