U trendu

Sprečen teroristički napad na „Besmrtni puk“, koji su predvodili Putin i Vučić

Ruske službe bezbednosti uhapsile su grupu terorista koji su nameravali da izvrše napad na učesnike akcije „Besmrtni puk“ u Moskvi 9. maja, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Oleg Siromolotov.

Kako je rekao, uhapšeno je istovremeno više grupa koje su nameravale da podmetnu bombe.

„Uhapšeno je više grupa koje su pripremale eksplozije tokom marša Besmrtnog puka u Moskvi. Oni su unapred pripremili oružje“, rekao je on za Tas s, dodavši da su te grupe došle iz Sibira, iz mesta Novi Urengoj.

Prema njegovim rečima, tamo je pretraženo 17 objekata i uhapšeno 20 osumnjičenih.

„Od 21. do 24. aprila eliminisali smo 26 terorista“, rekao je Siromolotov.

On je podsetio da su ruske specijalne službe 2017. godine istraživale o aktivnostima grupe u Sankt Peterburgu koja je planirala teroristički napad uoči marša Besmrtnog puka.

„Analizirajući izveštaje o njihovom finansiranju, utvrdili smo da je novac pristizao iz Turske. Onda smo ušli u trag grupi koja je bila u pripravnosti u Sibiru“, zaključio je zamenik šefa ruske diplomatije.

Inače, na čelu „Besmrtnog puka“ u Moskvi su se nalazili predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

U šetnji je učestvovalo više od milion ljudi koji su nosili fotografije svojih predaka stradalih u Drugom svetskom ratu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.