U trendu

Srbi iz SAD: Da se srpska zastava ponovo nađe na Beloj kući

Američki Srbi uputili su pismo i zvaničan predlog administraciji predsednika Donalda Trampa u kojem se predlaže da se posle 100 godina srpska zastava ponovo, 28. jula ove godine, zavijori iznad Bele kuće, pišu današnje „Večernje novosti“.

Pismo je u ime Srba potpisao Dragan Rakonjac, osnivač i predsednik Udruženja L.A. Serbs iz Los Anđelesa. U pismu se podseća se da je prošao čitav vek od kada je američki predsednik Vudro Vilson govorio o hrabrom srpskom narodu koji je zajedno sa saveznicima pobedio u Prvom svetskom ratu i kada se, odajući počast Srbima u Vašingtonu, zavijorila srpska zastava iznad Bele kuće.

Prema rečima Rakonjca, istorija američkih Srba neraskidivi je deo istorije srpskog naroda.

„Zato nam je želja da stvaramo srpsku istoriju u SAD na tradicijama prijateljstva i saradnje američkog i srpskog naroda“, rekao je on.

Rakonjac podseća da je Mihajlo Pupin bio prijatelj predsednika Vilsona, koji je predložio da se oda počast srpskim borcima i narodu koji je podneo ogromnu žrtvu u Velikom ratu.

„Mi ponovnim isticanjem našeg nacionalnog znamenja želimo da podsetimo Amerikance i američke Srbe na naše vekovno projateljstvo i ovaj istorijski događaj“, kaže Rakonjac.

Ideja kalifornijskih Srba je da u svoju akciju uključe najuglednije sunarodnike u SAD a za pomoć će se, kako najavljuju obratiti Branku Terziću, dugogodišnjem prijatelju predsednika Ronalda Regana, koji naglašava da je ideja dobra, ali da se treba držati istorijskih činjenica.

Naime, on kaže da nema dokaza da se srpska zastava 28. jula 1918. vijorila na jarbolu i krovu Bele kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)