U trendu

Srbi u Vukovaru obeležili Dan nestalih osoba

VUKOVAR – Porodice Srba koje tragaju za svojim najmilijima, okupljeni u Udruženju protiv zaborava, obeležili su danas u Vukovaru Međunarodni dan nestalih osoba i iskazali nezadovoljstvo sporim napretkom, a kao glavni problem ističu izostanak dijaloga Hrvatske i Srbije.

Predsednica udruženja Marica Šejatović kazala je da ne mogu biti zadovoljni kako se radi na pronalaženju nestalih, kako se odvijaju ekshumacije i identifikacije.

„Ne možemo biti zadovoljni jer je sve nekako usporeno. Nema dijaloga između Hrvatske i Srbije i tu je glavni problem. Oni jedni druge optužuju da slabo sarađuju dok obični ljudi, koji traže svoje najmilije, ispaštaju. U isto vreme ljudi umiru i sve je manje onih koji traže svoje nestale. Mnogi su izgubili svaku nadu“, rekla je Šejatović.

Dodala je i da u svojim aktivnostima sarađuju s hrvatskim državnim institucijama, s institucijama i udruženjima u Srbiji ali ne i s hrvatskim udruženjima koja tragaju za svojim nestalim.

Među okupljenima je bio i Miloš Grujić koji više od 30 godina traga za svojom suprugom Darinkom koja je nestala 1991. godine u Vukovaru. „Više od 15 godina vodila je Crveni krst u Borovu. Kada je došlo do zla savetovao sam joj da ode ali je rekla da ne može jer nema ko da brine o nemoćnima i starima. Koliko sam doznao 25. oktobra 1991. godine odvedena je u Borovo commerce gde je dobila krevet i prekrivač. Tamo je bila do 1. novembra kada je odvedena na Trpinjsku cestu od kada joj se gubi svaki trag“, ispričao je za zagrebački Večernji list.

Prijavio je, kazao je, sve nadležnima pa i ko ju je odveo ali nikad ništa se nije doznalo niti napravilo.

„Sumnjam da ću ikada išta i doznati o njoj i njenoj sudbini“, rekao je Grujić.

Poslanica Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Dragana Jeckov kazala je da se u broju od ukupno 1832 nestalih u Hrvatskoj nalazi i značajan broj Srba.

„Kada su u pitanju nestali, okupljeni oko Udruženja Protiv zaborava, tu nema pomaka. U istragama nema pomaka, a nema ni u identifikacijama ekshumiranih. Ništa se ne događa i to je ono što žalosti sve nas“, rekla je Jeckov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.