U trendu

Srbija prva u regionu članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

VAŠINGTON – U okviru saradnje sa Američko-centralnoevropskom poslovnom asocijacijom (ACEBA), ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić organizovao je poslovni okrugli sto na kojem su razmotreni postojeći i budući modaliteti saradnje naših dveju država u privrednom domenu.

Ambasador Đurić je upoznao prisutne sa prioritetima nove Vlade Srbije, podvukavši među ključnim sektorima energetiku, privredu i IKT industriju.

„Neizmerno smo ponosni što je sektor informacionih tehnologija po prvi put prevazišao prethodno vodeći sektor poljoprivrede, tako da očekujemo da ćemo ovu godinu završiti sa rekordnim izvozom IKT usluga od preko 2,7 milijardi evra“, istakao je Đurić.

Precizirajući da veštačka inteligencija ima sve veći uticaj u IT domenu, Đurić je obavestio prisutne da je Srbija, kao prva zemlja u našem regionu, prošle sedmice izabrana za članicu Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, što predstavlja veliko priznanje našeg uspeha u ovoj vrsti industrije, saopštila je ambasada Srbije u Vašingtonu.

Govoreći o bilateralnoj saradnji sa SAD, Đurić je naglasio značaj uspostavljanja strateškog dijaloga kao potvrde visokog nivoa političkih odnosa naših dveju zemalja ostvarenog u poslednjih nekoliko godina obostranom otvorenošću i dobrim postavljanjem našeg rukovodstva na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

U tom smislu, ponovio je i interes Srbije da sa članicama ove Asocijacije nastavi da snaži međusobno poverenje i unapređuje saradnju po svim pitanjima.

„Imajući u vidu da će privredna saradnja zauzeti važno mesto u strateškom dijalogu sa Amerikom, nadamo se da ćemo tu produktivnu platformu za dalje unapređenje naših bilateralnih odnosa koristiti i za otpočinjanje pregovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, što je nedvosmisleno ocenjeno kao pitanje od značaja za obe strane“, ukazao je Đurić.

Saradnju u našem regionu ambasador Đurić takođe je izdvojio kao jedan od glavnih radnih fokusa vlade, posebno u smislu promocije „Otvorenog Balkana“ i aktivnijeg zajedničkog predstavljanja perspektiva regiona kao celine.

Okruglom stolu su, pored predsednika Asocijacije ACEBA Erika Stjuarta, prisustvovali i Luis Dupua, direktor globalnog poslovnog razvoja u „Lokid Martinu“, kao i predstavnici kompanija „Behtel“, „UGTR rinjuablz“, „Merk“, „L3 Heris“.

Događaj, održan u prostorijama Ambasade Srbije u Vašingtonu, predstavlja nastavak redovne prakse održavanja okruglih stolova i sastanaka, uspostavljene prošle godine, kao dodatnog kanala komunikacije sa poslovnim subjektima u SAD i vida promocije ekonomskih, tehnoloških i investicionih potencijala naše zemlje, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar