U trendu

Srbija spremna za otvaranje Paviljona na Expo 2020 u Dubaiju

DUBAI – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na Svetskoj izložbi „Expo 2020 Dubai“ Tatjana Matić obišla je finalne radove na Paviljonu Srbije i istakla da je Srbija spremna da dočeka mnogobrojne posetioce na svečanom otvaranju 1. oktobra.

Matić je podsetila da je Paviljon, kada ga je posetila poslednji put, još uvek bio u izgradnji, te da je zadovoljna i ponosna što danas vidi finalni proizvod napornog timskog rada.

„Srbija će se na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi, za koju se predviđa da će je posetiti rekordnih 25 miliona posetilaca, predstaviti u svetlu moderne i otvorene zemlje, lidera u oblasti inovacija, kreativnih industrija, digitalizaciji i razvoju IT sektora, a sve u cilju podsticanja trajnog i održivog napretka za građane naše zemlje, razvijanje poslovnih prilika i privlačenja stranih inveseticija i turista“, rekla je Matić, a saopštilo resorno ministarstvo.

Centralno mesto predstavljanja naše zemlje na Svetskoj izložbi čini arhitektonski upečatljiv Paviljon, površine od gotovo 2.000 kvadrata, specijalno izgrađena za ovu priliku.

Paviljon Srbije nalazi se u srcu okruga mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Matić je dodala da je Paviljon u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, vremenske periode i prostore, te da će se Srbija nastupom na Svetskoj izložbi predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja.

Svetska izložba „Expo 2020 Dubai“ održava se od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022, pod sloganom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“.

Srbija će tokom šest meseci trajanja Svetske izložbe, pod sloganom „Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“ i kroz više od 150 različitih manifestacija predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma.

Predstaviće se ono zbog čega je Beograd proglašen za jedan od pet najkreativnih gradova sveta, zbog čega su organizatori Ekspo-a Srbiju prepoznali kao lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija i zbog čega nas nazivaju „Silicijumskom dolinom Balkana“.

Inspiracija za nastup Srbije je revolucionarna Vinčanska kultura koja je bila centar ideja i stvaralaštava pre 7.000 godina.

Na „EKSPO 2020 Dubai“, Srbija će predstaviti i specijalnu inovaciju – uz pomoć vrhunske metahuman tehnologije i veštačke inteligencije, „oživeće“ u virtuelnom svetu čovek koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru, a posetioci će sa njim moći čak i da komuniciraju.

U kreativnom delu programa dominiraće naši talentovani umetnici, koji su već prepoznati na globalnoj umetničkoj sceni (Slobodan Trkulja, Goran Bregović, Stefan Milenković, Lena Kovačević, Sanja Kerkez, Jelena Gavrilović …), a sve uz veliku podršku naša dva nacionalna hrama kulture – Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.