U trendu

Šri Lanka: Bilans nemira sedmoro mrtvih, 200 povređenih

KOLOMBO – Ulice u Kolombu, komercijalnom centru Šri Lanke danas su mirne, nakon nasilnih sukoba prethodnih dana koji su rezultirali pogibijom sedmoro ljudi, ranjavanjem više od 200 i ostavkom premijera Mahinde Radžapakse, saopštila je policija.

„Situacija je sada mirnija, iako i dalje ima izveštaja o sporadičnim nemirima“, rekao je portparol policije Nihal Talduva i potvrdio da je sedam osoba poginulo u odvojenim sukobima, a više od 200 povređeno u masovnom nasilju širom zemlje, prenosi Rojters.

Šri Lanka se bori sa najgorom ekonomskom krizom u istoriji zbog čega su hiljade demonstranata prkosile policijskom času i napadale državne zvaničnike, palile kuće, prodavnice i preduzeća koja pripadaju poslanicima vladajuće stranke i pokrajinskim političarima.

Pristalice vladajuće stranke Šri Lanke okupile su se juče u glavnom gradu Kolombu, napali antivladine demonstrante i sukobili se sa policijom koja je upotrebila suzavac i vodene topove da ih rastera, preneo je ranije Rojters.

S druge strane, hiljade ljudi zahtevaju da Radžapaksa i njegova uticajna porodica podnesu ostavke zbog lošeg upravljanja ekonomijom.

Radžapaksa je u početku tvrdio da krizu nije izazvao on, prebacujući krivicu na globalne faktore poput pandemije koja je ugrozila turističku industriju i sukoba između Rusije i Ukrajine koji doveo do globalnog porasta cena nafte gasa, navodi se u izveštaju AP.

S obzirom da nije uspeo da stiša gnev javnosti Radžapaksa i njegov brat su priznali greške koje su pogoršale krizu, uključujući i priznanje da je trebalo ranije da potraže pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar