U trendu

Šri Lanka: Zvanično prihvaćena ostavke Radžapakse

KOLOMBO – Predsednik parlamenta Šri Lanke danas je zvanično prihvatio ostavku predsednika Gotabaje Radžapakse, koji je nakon rastućih protesta zbog najgore ekonomske krize u njegovoj državi, pobegao iz zemlje.

„Od ovog trenutka prelazimo na ustavno imenovanje novog predsednika“, rekao je novinarima predsednik parlamenta Mahinda Japa Abejvardena, prenosi Rojters.

On je naveo da će taj proces, za koji je tražio da ga svi podrže, biti obavljen „brzo i uspešno“.

Radžapaksa, koji je u sredu pobegao na Maldive usred masovnih protesta zbog ekonomske krize u Šri Lanci, sleteo je juče u Singapur, a kako su rekli zvaničnici Maldiva za AP, on će kasnije otići za Džedu u Sadijskoj Arabiji.

Vest o Radžapaksinoj ostavci, koja je prvo poslata mailom predsedavajućem parlamenta, pre nego što je dostavljena u štampanoj verziji, izazvala je sinoć slavlje na ulicama Kolomba, glavnog grada Šri Lanke.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge, koji je privremni vršilac dužnosti predsednika, proglasio je u sredu vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon bekstva Radžapakse.

Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže Vikremesingea, za svog predsedničkog kandidata, izjavio je ranije Rojtersu izvor iz vladajuće partije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar