U trendu

Srpska zajednica u Rumuniji dobro organizovana i postovana

BUKUREŠT – Srpska zajednica u Rumuniji je dobro organizovana i predstavlja važan segment odnosa dve zemlje, a svojom slogom i aktivnostima služi na čast matici i za primer drugima, rekao je za Tanjug ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević.

Srbi u Rumuniji predstvaljaju jednu od 18 priznatih nacionalnih manjina, istakao je Tomašević i dodao da, prema poslednjem popisu sprovedenom 2011. godine u Rumuniji živi 18.076 Srba.

Prema njegovim rečima, najveći broj, odnosno 90 odsto Srba, živi na zapadu Rumunije i to u četiri županije Arad, Timis, Karaz Severi i Mehedićni, dok u Bukureštu ima svega 250 Srba.

“U Rumuniji se prava Srba poštuju. Dobrom položaju doprinose i aktivnost Saveza Srba u Rumuniji u kome su prakrično svi Srbi. Srbi imaju jednog poslanika u rumunskom parlmentu i svojim aktivnostima predstavlju dobar primer kako naša zajednica treba da bude organizovana”, poručio je Tomašević.

Kada je reč o srpskom jeziku na prostoru Rumunije, Tomašević kaže da se nastava na srpskom pohađa u 32 škole.

Od toga je, kako je naveo, u 18 škola nastava na srpskom kao maternjem jeziku, dok je u 14 škola srpski jezik izborni predmet.

Rumunsko zakonodavstvo omogućava da nacionalne manjine u mestima u kojim ih je više od 20 odsto imaju pravo upotrebe maternjeg kao službenog jezika, objasnio je srpski ambasador.

Tomašević je rekao da Srbi u nekoliko mesta imaju natpise i toponime na srpskom.

Povodom obeležavanja 15 godina od pristupanja Rumunije Evropskoj uniji grupa novinara iz Srbije boravila je u toj zemlji, a njihovi predstavnici upoznali su srpske medije sa primerima dobre prakse i uspešno implementiranim projektima koje je finansirala Evropska unija.

U pitanju je Projekat „Puls Evrope“ koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Evrospske unije, a koji ima za cilj da približi proces evropskih integracija i primere dobre evropske prakse građanima Srbije.

Cilj je i da se objasni javnosti u Srbiji kako su zemlje članice EU uspešno prevazišle izazove sa kojima se Srbija sada suočava u procesu evropskih integracija.

Ambasador Srbije je istakao da se u Rumuniji radi i na ekonomskoj diplomatiji, a da je u posednjih dve godine višestruko povećana ponuda srpskih proizvoda u toj zemlji.

“ Na rumunskom tržištu pozicionirano je više od 200 srpskih proizvoda, koji su se našli u dva, vodeća trgovinska lanca. Trenutno radimo na mogućnosti da se srpski proizvodi nađi u trećem trgovinskom lancu što smatramo izuzetno važnim. Ekonomska diplomatija zahteva mnogo truda, a mi smo u poslednje dve i po godine uspeli da na tržište Rumunije izađemo sa mnogobrojnim proizvodima, za razliku od prethodnog perioda kada smo imali samo jednog srpskog proizvođača“, rekao je za Tanjug ambasador Srbije.

Nedavno je u rumunskoj presonici oodržana manifestacija promocije srpskih vina i rakija, kao nastavak sajma vina “Vine Vision”, organizovanog u sklopu inicijative Otvoreni Balkan, napomenuo je Tomašević.

Kaže da je tom prilikom predstavljeno najbolje iz Srbije, a da su predstvanici srpskih vinarija i destilerija imali priliku da ostvare kontakt sa distributireima iz Rumunije, ali i predstavnicima hotela, barova i restorana.

Tomašević smatra da srpska zajednica u Rumuniji neguje tradiciju i kulturu Srbije ali je ujedno i lojalna Rumuniji što čini da, kako kaže, Srbi čine važan deo i most izmđu dve zemlje.

Današnjim ali i nekadašnjih odnosima omogućeno je da odnosi Ruminije i Srbije budu ovako čvrsi i jaki, zaključio je ambasador Srbije u Rumuniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.