Šta će kraljica da kaže: Trampovi bizarni zahtevi tokom posete Londonu

Američki predsednik Donald Tramp želi da se tokom posete Londonu provoza zlatnom kočijom kraljice Elizabete, što je zahtev koji bezbednosne službe stavlja pred izuzetno tešku operaciju.

Bela kuća je navodno jasno stavila do znanja da predsednik SAD očekuje tradicionalnu britansku dobrodošlicu – a to znači povorka i zlatna kočija kojom će se voziti sa kraljicom od Trafalgar skvera do Bakingemske palate.

Da Tramp voli zlatnu boju široj javnosti je postalo poznato kada je po ulasku u Belu kuću svoj kabinet uredio u zlatnim tonovima.

Međutim, bezbednosni zvaničnici u Londonu upozoravaju da će obezbeđivanje te zone biti teško i zahtevati daleko veću operaciju nego tokom posete bilo kojeg drugog državnika.

Prema pisanju „Tajmsa“ koje prenose britanski mediji, Tramp insistira na zlatnoj kočiji, uprkos tome što je njegov prethodnik izabrao manje tradicionalno vozilo.

Naime, tokom posete Londonu 2011. bivši predsednik SAD Barak Obama na sastanak sa kraljicom došao je blindiranim vozilom.

Stručnjaci kažu da to vozilo omogućuje izuzetnu zaštitu i veliku brzinu kretanja šefu Bele kuće, a da zlatna kočija koju vuku konji znači dramatično povećan faktor rizika, čak i uz neprobojno staklo.

I bez zahteva za zlatnom kočijom, londonska policija već se našla pred izazovom da osigura Trampovu bezbednost uz istovremeno održavanje protesta protiv njega.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.