U trendu

Šta će Tramp sledeće nedelje poručiti u UN?

NJUJORK – Otkada je prošle godine američki predsednik Donald Tramp imao svoj debi u Ujedinjenim nacijama promovišući politiku „Amerika na prvom mestu“, on je napustio nuklearni sporazum sa Iranom, Savet za ljudska prava UN i napao pojedine od najbližih saveznika SAD, navodi Rojters.

Naredne nedelje u UN Tramp planira da pošalje poruku da želi da zaštiti suverenitet SAD pred svetskim liderima, od kojih su pojedini zabrinuti zbog američke posvećenosti multikulturalizmu, koja je vodila UN od kraja Drugog svetskog rata.

„Ne kaže se da multikulturalizam ne može da funkcioniše. Ali se kaže da je suverenitet prioritet iznad svega“, izjavila je ambasadorka SAD u UN Niki Hejli predviđajući Trampovo obraćanje na godišnjoj sednici generalne skupštine UN.

„Sve ove stvari koje smo mi doživljavali kao obavezujuće za SAD su stvari u kojima ne želimo da učestvujemo“, dodala je ona pominjući Pariski sporazum o klimatskim promenama iz koga je Tramp izašao 2017, kao i globalne razgovore i migracionom sprazumu koji je Vašington napustio i pre nego što je počeo.

Prošle godine SAD su napustile i Unesko, smanjile finansiranje agencije UN koja pomaže palestinske izbeglice i izazvale trgovinski rat sa Kinom.

Na samitu NATO u julu Tramp je zapretio da će SAD otići „svojim putem“ ukoliko članice ne potroše više na odbranu.

Tramp je sada okružen ratobornijim savetnicima koji vide svet njegovim očima poput američkog državnog sekretara Majka Pompea i savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

Hejli je izjavila da će Tramp „položiti marker“ kada je reč o stranoj pomoći SAD.

„SAD je velikodušna, biće velikodušna prema onima koji dele naše vrednosti, velikodušna prema onima koji žele da rade sa nama, a ne prema onima koji pokušvaju da zasutavljaju SAD ili kažu da mrze Ameriku i kontraproduktivni su“, izjavila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)