Šta su demokrate prebacivale Trampu u rezoluciji

VAŠINGTON – Članovi donjeg doma Kongresa iz Demokratske stranke predstavili su rezoluciju o opozivu odlazećeg predsednika.

Predlog, između ostalog, sadrži i član kojim se Tramp optužuje za podsticanje pobune i govori o njegovoj potencijalnoj odgovornosti za upad dela pristalica u kompleks Kapitol hila tokom kongresne potvrde rezultata glasanja Elektorskog koledža predsedničkih izbora na kojima je pobedio Džozef Bajden.

U rezoluciji se ističe da se Tramp obratio protestnom skupu svojih pristalica neposredno pre nego što se jedan deo njih uputio prema Kapitol hilu. Ukazano je da je način na koji im se obratio ohrabrio i očekivano doveo do nezakonitih postupaka koji su se dogodili, prenosi Glas Amerike.

Oni su zatražili saglasnost za usvajanje rezolucije kojom bi se od američkog potpredsednika Majka Pensa zatražilo da pokrene 25. amandman na osnovu koga bi odlazeći predsednik Tramp bio razrešen dužnosti.

Republikanski članovi Predstavničkog doma odbacili su zahtev demokrata za pokretanje 25. amandmana protiv Trampa, čime su blokirali hitno razmatranje tog pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.