U trendu

Štajnmajer definitivno odustao od odlikovanja G. Grajfa

SARAJEVO – Gideon Grajf, izraelski istoričar i specijalista za izučavanje Holokausta, neće dobiti najavljeno nemačko odlikovanje, zbog predsedevanja Međunarodnom komisijom, koju je formirala Republika Srpska, a koja je konstatovala da se u Srebrenici nije dogodio genocid tokom poslednjeg rata.

To je, kako prenosi sarajevski portal Politički, suština pisma koje je predsednik Nemačke Frank-Valter Štainmajer uputio Esnafu Begiću, predsedniku Upravnog odbora Islamskog koledža u gradu Osnabrik.

Štaimajer u pismu, navodi se, kaže da je predlog o odlivanju Grajfa povučen u celosti.

„Mogu da vas obavestim o ovome: Savezni ministar spoljnih poslova povukao je svoj predlog da se profesoru Grajfu dodeli Orden za zasluge Savezne Republike Nemačke. Profesor Grajf nije odlikovan Ordenom za zasluge“, navodi se u pismu Štainmajera.

Predsednik Nemačke pritom navodi da ova odluka ne umanjuje zasluge koje je profesor Grajf stekao u istraživanju Holokausta i nemačkih Jevreja koji su emigrirali u Izrael.

Begiću je pismo nemačkog predsednika dostavljeno kao odgovor na njegovu oštru reakciju nakon što je najavlljeno da je će Grajf biti odlikovan.

Istoričaru Grajfu je nemačko odlikovanje uskraćeno nakon protesta bošnjačkih udruženja i pojedinaca poput Begića, koji su ga označili „negatorom genocida“ u Srebrenici zato što je predvodio Međunarodnu komisiju koju je osnovala Republika Srpska, a u čijem izveštaju se konstatuje da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Grajf je više puta izjavljivao da se u Srebrenici jeste dogodio zločin toko poslednjeg rata, ali ne i genocid.

Odlikovanje je Grajfu trebalo da bude uručeno ovog leta u nemačkoj Ambasadi u Izraelu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar