U trendu

„Standard“ i „Berliner cajtung“ udarili na Tročanjija

BEČ – Dva ugledna dnevnika na nemačkom jeziku danas su, gotovo sinhronizovano, „osuli paljbu“ po Laslu Tročanjiju, koga je Ursula fon der Lajen predložila za komesara za susedstvo i proširenje.

Bečki „Standard“ i nemački „Berliner cajtung“, kao slučajno, istovremeno su krenuli u kampanju protiv dosadašnjeg ministra pravde Mađarske, ciljajući, zapravo, njegovog šefa, premijera Viktora Orbana, objavljujući tekstove u kojima su iz arhiva povadili stare optužbe, sve „predviđajući“ da Evropski parlament neće odobriti Tročanjijev izbor za komesara.

„Standard“ izbor Tročanjija smatra fatalnim signalom zemljama na Zapadnom Balkanu kojima su potrebne reforme.

List ističe da ne postoji nijedna druga članica EU koja ima stav prema proširenju za koji nije moguće postići konsenzus, kao što je Mađarska, podsećajući da Budimpešta želi da Srbija i Crna Gora što pre, „to jest bez reformskih napora“ budu primljene u EU.

„Standard“ ukazuje da je Mađarska „sušta suprotnost onome što bi bilo potrebno da bi se zemlja kandidat sa Balkana mogla dalje razvijati“.

„Tim zemljama su potrebne pod hitno reforme u oblasti pravosuđa, obaveštajne službe i policije, institucije koje su podrivane od partija tako da građani ne uspevaju da ostvare svoja prava“, konstatuje list.

Pored toga, dodaje „Standard“, Mađarska podržava i opasno novo povlačenje granica na Balkanu, kao što bi bila razmena teritorija između Srbije i Kosova, i štiti osuđene korumpirane političare, kao što je nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski, kojeg je Viktor Orban, koji inače odbija azilante, dočekao širom otvorenih ruku nakon što je svrgnut u Skoplju.

Šef Centra za studije o Jugoistočnoj Evropi Univerziteta u Gracu Florijan Biber ocenio je da imenovanje Tročanjija pokazuje da Ursula fon der Lajen ne misli ozbiljno oko proširenja.

Tročanji, kako dodaje, daje argumente skepticima proširenja kao što su Francuska i Holandija, jer Orbanovim „rušenjem vladavine prava“ Mađarska podseća na potencijalne rizike proširenja, a i u očima skeptičnih „Tročanji podržava širenje EU samo iz razloga što bi u EU bilo više autokrata“.

„Time Mađarska Zapadnom Balkanu vrši medveđu uslugu. I u regionu Tročanji ne može verodostojno zahtevati vladavinu prava“; podsetio je Biber objasnivši da je on bio „egzekutor Orbanovih želja“.

Tročanji je, podseća list, bio od 2014. do ove godine ministar pravde i nadležan za reformu kojom je novi pravosudni sistem ograničio mogućnosti pravosuđa.

Kako prenosi bečki dnevnik, Tročanji je kao ministar pravde predložio zakone koji su vodili ka pravnim konfliktima sa EU, kao što je kriminalizacija nevladinih organizacija koje rade za izbeglice, a i pritisak na Sorošev univerzitet u Budimpešti se pripisuje njemu.

„Čak iako Tročanji ne bude potvrđen u parlamentu, signal je fatalan i Fon der Lajen je nanela veliku štetu proširenju, veću nego dosadašnji predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je pre pet godine isključio mogućnost širenja EU“, konstatovao je Biber.

Tročanji je, istovremeno i sinhronizovano, bio „na meti“ i nemačkog „Berliner cajtunga“:

„Laslo Tročanji važi za prisnog saradnika mađarskog premijera Viktora Orbana, koji od bija da prihvati izbeglice i na sebe skreće pažnju javnosti anti-briselskom kampanjom“, objavio je nemački list, navodeći istovetne primere kao i „Standard“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.