U trendu

Stanovnici Tjencina zahtevaju kompenzaciju

Oko stotinu ljudi čije su kuće oštećene od posledica eksplozija u skladištu opasnih materijala u Tjencinu protestovalo je danas zahtevajući od vlasti kompenzaciju.

U eksplozijama i požaru u kineskoj luci stradalo je 114 ljudi, uključujući 21 vatrogasca, dok se 70 još vodi kao nestalo. Među nestalima je 64 vatrogasaca i šest policajaca.

U magacinu je bilo skladišteno stotine tona sodijum-cijanida, daleko više nego što je dozvoljeno prema bezbednosnim propisima.

To je među lokalnim stanovništvom izazvalo strah od kontaminacije. Područje u prečniku od tri kilometara oko skladišta hemikalija je zatvoreno.

Vlasti su saopštile da nema nikakih curenja posle eksplozija i da su sve vodovodne i kanalizacione cevi koje iz skladišta vode ka moru zatvorene.

Prema kineskim propisima o radnoj bezbednosti, takvi objekti moraju da budu najmanje kilometar od naseljenih područja, javnih zgrada i puteva.

Agencija AP navodi da je, prema onlajn mapi, skladište kompanije „Ruihai Logistics“, udaljeno 500 metara od autoputa i od naselja površine 100.000 kvadratnih metara. Zgrade u tom naselju su oštećene u eksplozijama, a svi stanovnici su evakuisani.

Učesnici protesta su nosili transparente s natpisima „Deca pitaju kako mogu da zdravo rastu“ i sa zahtevima vlastima da im vrati domove.

Prva eksplozija desila se oko 40 minuta posle prijave požara u skladištu, i pošto je stigao prvi tim vatrogasaca.

Tužilaštvo ispituje da li je bilo nekih prekršaja povezanih sa eksplozijama, uključujući neizvršenje dužnosti i zloupotrebu moći. Kineski premijer Li Kećijang otišao je u nedelju u Tjencin, gde je posetio povređene i evakuisane stanovnike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar