U trendu

Stoltenberg: Rat na Korejskom poluostrvu bi bio katastrofalan

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je danas da bi rat na Korejskom poluostrvu bio katastrofalan, ali i naglasio da Alijansa ima sredstva kojima bi odgovorila na nuklearne i raketne napade, kada bi oni bili izvedeni.

On je to rekao novinarima u Briselu, gotovo nedelju dana nakon što je prošle srede Severna Koreja izvela najnoviji test, ispalivši novu interkontinentalnu balističku raketu dalekog dometa Kvasong-15.

Severna Koreja je nakon toga saopštila da je ta raketa najjača koju je zvanični Pjongjang do sada ispalio i da ona može da dosegne do američkog kopna, što je potvrdio i zvanični Seul.

Stoltenberg je naglasio da bi „rat u tom regionu bio katastrofalan i da bi imao globalne posledice“ ali i da je 29-člana Alijansa „snažna i ujedinjena“ i da je „NATO u mogućnosti da odgovori na bilo koji napad uključucjući i balističke i nuklaerne napade“.

Alijansa će raditi sa svojim partnerima u regionu i „nastaviće da vrši maksimalni pritisak na Severnu Koreju“, rekao je on novinarima u sedištu Severnoatlantskog saveza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.