U trendu

Štrahe na tajnom snimku pomenuo i Srbiju

Doskorašnji austrijski vicekancelar na tajnom sastanku na Ibici, prema navodima medija, pominjao je i Srbiju – jednom je hvaleći, a drugi put je kritikujući a njegov rečnik sasvim se uklapao u ton te pijane večeri, prenosi Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Višesatni sastanak u vili na Ibici u leto 2017. godine već je praktično srušio austrijsku vladu. Kancelar Sebastijan Kurc je najavio vanredne izbore, a akteri sastanka – vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i njegova desna ruka Johan Gudenus već su se povukli sa svih funkcija, navodi DW.

DW dodaje da je i sam Štrahe potvrdio ono što se dalo zaključiti na osnovu isečaka snimka koje od petka objavljuju Zidojče cajtung i nedeljnik Špigel – da je bio prilično pijan.

Mediji kojima je snimak skrivenih kamera dostavljen odbijaju da objave ceo snimak, štiteći izvore pa je velika nepoznanica ne samo ko je organizovao nameštaljku u koju su lideri Slobodarske stranke Austrije spektakularno upali, dogovarajući mutne poslove sa navodnom ruskom bogatašicom, već i šta bi još moglo da se vidi i čuje na kompletnom snimku, navodi DW.

Špigel i Zidojče cajtung objavili su tek nekoliko scena, ali su u štampanim tekstovima bili izdašniji sa citatima. Prema pisanju Špigela, Štrahe je rekao da je Srbija „fantastična zemlja“, da je nekoliko njegovih prijatelja tamo uložilo mnogo novca i da je u Srbiji u anketama omiljen skoro kao ruski predsednik Vladimir Putin.

Medjutim, dodaje DW, u  tekstu Zidojče cajtunga ovog vikenda je Štrahe citiran sa sasvim drugačije intoniranom izjavom o Srbiji. Svoju „rusku sagovornicu“ je upozorio da ne investira na Balkanu: „Hrvatska je sranje, obično sranje“, rekao je on prema pisanju ovog lista. Dodao je da treba izbegavati i Srbiju jer su tamo njegovim austrijskim prijateljima neke firme „izvučene ispod guzice“ – što bi trebalo da znači da su oštećeni u nekakvom poslu, piše DW.

Preterivanje i vulgarnosti uklapali su se u ton večeri na Ibici tokom koje je Štrahe razne ljude nazivao budalama, novinare „najvećim kurvama na planeti“, a o tobožnjoj ruskoj bogatašici govorio da je „scharf“ što bi se moglo prevesti kao „dobra riba“, piše DW.

DW piše i da je poznat flert FPO sa delom austrijskog biračkog tela srpskog porekla. Štrahe je bio rado vidjen gost u Beogradu i Banjaluci i u medjunarodnoj štampi prepoznat kao neko ko se zalaže za „srpsku stvar“ – bilo u Bosni i Hercegovini, bilo na Kosovu i nekoliko puta je otvoreno govorio da bi Republika Srpska trebalo da ima pravo na ujedinjenje sa Srbijom, dodaje se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)