U trendu

STRAVIČAN scenario o „invaziji“ na Koreju – par dana i 300.000 mrtvih, senatori protiv

Grupa senatora pozvala je na nastavak diplomatskih napora u rešavanju Korejske krize, nakon što je Pentagon objavio izveštaj o mogućem vojnom rešenju.

Kako je navedeno u izveštaju, SAD bi severnokorejski nuklearni arsenal mogle da stavi pod kontrolu samo uz kopnenu invaziju, a senatori smatraju da je „ulog prevelik“, prenosi B92.

„To je duboko uznemirujuće i moglo bi da izazove stotine hiljada, čak i milione žrtava za prvih nekoliko dana borbe“, navodi se u pismu koje je objavio demokrata Ted Liju.

Potpisnici su vojni veterani i senatori iz oba tabora, a kako navode, ulazak u kopnene okršaje sa Severnom Korejom bi bio „katastrofalan i po američke trupe i po saveznike“.

„Vojni vrh se, izgleda, saglasio oko onoga što smo znali sve vreme, a to je da ne postoje dobre vojne opcije za Severnu Koreju. Invazija bi dovela do katastrofalnih gubitaka života trupa SAD i američkih civila u Južnoj Koreji. Takođe, to bi izazvalo smrt miliona južnokorejaca i ugrozilo živote trupa i civila u Guamu i Japanu“, navodi se u pismu.

Takođe, ističe se da izveštaj Pentagona potvrđuje da „Severna Koreja ne bi odolela upotrebi zaliha biološkog i hemijskog naoružanja“.

„Naša namera je da narod Amerike razume kakav bi ulog bio kada bismo kao nacija potražili rešenje vojnim putem“, navodi se.

Oni dodaju da bi invazija uticala na živote 25 miliona ljudi na obe strane korejske granice, a među njima je i više od 100.000 Amerikanaca.

„Pomisao da bismo mogli da pošaljemo trupe i trošimo resurse na još jedan rat u kome potencijalno ne bismo mogli da pobedimo je zastrašujuća. Predsednik bi morao da prestane sa provokativnim izjavama koje otežavaju diplomatske opcije i dalje ugrožavaju američke trupe“, navodi se u pismu.

Na kraju, senatori navode da vojni izveštaj pokazuje da se prvo moraju iscrpiti sve diplomatske i ekonomske opcije.

„Ako predsednik Tramp namerava da iskoristi vojnu opciju, mora izaći pred Kongres. Ulozi su preveliki, a potencijalni ishod bi mogao da bude suviše strašan da bi Tramp mogao da krši svoju ustavnu dužnost da od Kongresa traži dozvolu da koristi silu“, navodi se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.