U trendu

Strazbur: Napadač identifikovan, potera se nastavlja

STRAZBUR – Francuski policijski zvaničnici identifikovali su osumnjičenog za pucnjavu u Strazburu kao Šerifa Šekata (29), a potera za njim se nastavlja.

Jedan policijski izvor rekao je da je Šekat ranije bio umešan u 25 sudska slučaja, uključujući više ozbiljnih slučajeva pljački, prenosi AP.

Osumnjičeni je u bekstvu otkako je utorak uveče izveo napad na Božićni vašar u centru Strazbura, a pet osoba je privedeno u okviru istrage o ovom napadu, izjavio je danas državni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez.

On je radiju Frans-enter rekao da je napadač možda pobegao u susednu Nemačku.

Rekao je i da su u sinoćnoj pucnjavi ubijene tri osobe, dok je 13 ljudi ranjeno, od kojih osam teško.

Nunjez je negirao medijske navode da je u toku policijska intervencija u čuvenoj strazburškoj katedrali, ali je rekao da potera stalno menja pravac.

Prema njegovim rečima, napadač je identifikovan kao osumnjičeni ekstremista, koji je izdržavao zatvorske kazne, ali je napomenuo da motiv napada za sada nije utvrđen.

„Figaro“ prenosi da je napadač ranjen u ruku i da ga goni 420 policajaca, kao i da su francuske vlasti od jutros pojačale kontrolu na granicama i uspostavile saradnju s nemačkim snagama reda.

Na mestu pucnjave je, zajedno sa snagama reda, ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane.

U 11:30 sati gradonačelnik Strazbura održaće konferenciju za novinare, dok će se glavni tuzilac obratiti u podne u sudu u Strazburu, a portparol francuske vlade Benžamen Grivo obratiće se medijima u 12:30 sati, po završetku sednice Saveta ministara i Saveta državne bezbednosti.

Evropski parlament, čije je sedište u Strazburu, planira da danas u podne održi minut ćutanja za žrtve napada, koji je izveden samo nekoliko kilometara od te zgrade.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani saopštio je da je reč o „napadu na mir, demokratiju, način života“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron predsedavao je tokom protekle noći sastanku krizne grupe nakon napada, a na Tviteru je pozvao na solidarnost cele zemlje prema Strazburu, žrtvama napada i njihovim porodicama.

Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo je istragu za „ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom“ i „zločinačko terorističko udruživanje“.

Francuska vlada je podigla nivo bezbednosti na „vanredan u slučaju napada“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.