U trendu

Strazbur: Potera za napadačem u toku, petoro privedeno

STRAZBUR – Francuska policija i dalje goni muškarca koji je u utorak uveče izveo napad na Božićni vašar u centru Strazbura, a pet osoba je privedeno u okviru istrage o ovom napadu, izjavio je danas državni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez.

On je radiju Frans-enter rekao da je napadač možda pobegao u susednu Nemačku.

Rekao je da su u sinoćnoj pucnjavi ubijene tri osobe, dok je 13 ljudi ranjeno, od kojih osam teško.

Nunjez je negirao medijske navode da je u toku policijska intervencija u čuvenoj strazburškoj katedrali, ali je rekao da potera stalno menja pravac.

Prema njegovim rečima, napadač je identifikovan kao osumnjičeni ekstremista, koji je izdržavao zatvorske kazne, ali je napomenuo da motiv napada za sada nije utvrđen.

Predsednik Francuske Emanuel Makron predsedavao je tokom protekle noći sastanku krizne grupe nakon napada, a na Tviteru je pozvao na solidarnost cele zemlje prema Strazburu, žrtvama napada i njihovim porodicama.

Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo je istragu za „ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom“ i „zločinačko terorističko udruživanje“, javljaju jutros francuski mediji.

Francuska vlada je podigla nivo bezbednosti na „vanredan u slučaju napada“, a oko 350 policajaca i žandarma i dva helikoptera i dalje tragaju za osumnjičenim, koji je godinama radikalizovan i dvaput je kršio zakon, rekao je rano jutros ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane, dok lokalni mediji navode da je ime osumnjičenog Šerif K.

Navode da je napadač poreklom iz Strazbura i da ima 29 godina, kao i da je poznat po prekršajima u Francuskoj i Nemačkoj zbog kojih je izdržavao zatvorske kazne, a 2011. je osuđen na dve godine zatvora uključujući šest meseci strogog zatvora.

Juče ujutro su, prema navodima medija, žandarmi došli da ga uhapse u okviru istrage zbog pljačke koja je izvedena letos, ali on nije bio kod kuće.

Policija je pretražila njegov stan i pritom pronašla eksplozivni materijal, rekao je Stefan Moris iz policijskog sindikata FGP.

Osumnjičeni je sinoć, u 19.50 sati, ispalio više metaka na prolaznike koji su posetili Božićni vašar, a navodno je i sam ranjen u razmeni vatre sa vojnicima.

Portparol francuske vojske izjavio je da napadač izgleda nije pucao na vojnike koji su patrolirali na vašaru i oko njega, već da je pucao na civile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.