U trendu

Sud naredio češkom premijeru da se izvini za izjavu da su demonstranti protiv njega plaćenici

Češkom premijeru Andreju Babišu sud u Pragu danas je naredio da se izvini demonstrantima sa protesta za nezavisne sudove i protiv premijera i predsednika Miloša Zemana ovog proleća i leta jer je oklevetao stotine hiljada demonstranta da su naručeni i plaćeni da dodju na proteste.

„Visoki državni zvaničnik mora da proveri informacije. Optuženi je javna ličnost koja mora da toleriše veliku dozu kritike svojih političkih koraka. On to nije podneo i reagovao je neprimereno, neistinitim i klevetničkim izjavama“, obrazloženje je u današnjoj presudi po tužbi koju je podnela jedna od učesnica protesta Jana Filipova.

Babiš je osudjen nepravosnažno da se izvini Filipovoj i demonstrantima pismeno za izjave da su demonstranti plaćeni i da su ih naručili da dodju premijerovi politički protivnici a takodje za izjavu da ne može da zamisli da neko neprekidno samo iz dosade 16 sati demonstrira i 16 sati se dere i da su sigurno motivisani drugačije.

Premijer Babiš se pred sudjenje branio da je jedan od poslanika za njegovu vladajuću stranku ANO navodno čuo da demonstranti pričaju o tome od koga da uzmu novac koji im sledi, iako je, kako se pokazalo samo pogrešno načuo razgovor o prikupljanju novca da se plati kazna za jedno mladića koga je tokom protesta privela policija.

„Zadovoljna sam što je sudija kazala da premijer ne sme javno da laže. Nadam se da će mnogi ljudi shvatiti da ono što priča u televiziji premijer ne mora da bude istina. Došli smo do vremena kada ni najviši zvaničnici nažalost nisu moralni autoriteti“, kazala je nakon presude Filipova inače iz sela od svega 1.000 stanovnika na jugu Češke, kako sama kaže, obična seoska žena, bez većeg interesovanja za politiku.

Premijer Babiš poručio je danas dnevniku Pravo u SMS poruci da nema nameru da se izvinjava i da će se žaliti na presudu jer je samo rekao svoje mišljenje na osnovu izjave poslanika Pavela Ružičke o demonstrantima koje navodno dovodi i plaća opozicija a nemaju pojma zašto protestuju.

U seriji demonstracija protiv premijera Andreja Babiša i predsednika Miloša Zemana, nakon najmasovnije letos na kojoj se okupilo u parku Letna čak 283.000 Čeha, najviše od obaranja komunista 1989. godine, predsednik Zeman optužio je demonstrante da se bune protiv ishoda slobodnih demokratskih izbora i poručio da imaju peh jer će Babišova vlada izdržati do kraja mandata još 2,5 godine.

Najnovija serija protesta protiv premijera Babiša počela je u aprilu nakon iznenadne smene na čelu Ministarstva pravde, kada je tu funkciju preuzela bliska saradnica predsednika Zemana Marije Benešova. Ona je poznata po stavu da ona ne bi dopustila da se premijer Babiš krivično goni za zloupotrebu dva miliona evra iz fondova Evropske unije pre 12 godine za Babišovu porodičnu farmu i konferencijski centar Rodino gnezdo.

Proteste organizuje gradjanska inicijativa Milion trenutka za demokratiju a velike na kojima će ponovo nastojati da okupi stotine hiljada Čeha planira na 30. godišnjicu Plišane revolucije i pada komunističkog režima, 17. novembra ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar