U trendu

Sud proglasio nezakonitim dokazom finansijsko feštacenje u slučaju Agrokor

ZAGREB – Optužno veće zagrebačkog Županijskog suda proglasio je danas nezakonitim dokaz finansijsko veštacenje Ismeta Kamala u slučaju Agrokor.

Reč je o veštačenju koje je temelj cele optužnice za izvlačenje milijardu i 200 milijuna evra iz Agrokora.

Kamal je u februaru i martu ispitan pred optužnim većem kao svedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a, koji je potpisao knjigovodstveno-finansijsko-revizorski nalaz koji branitelji okrivljenog smatraju nezakonitim.

Prvookrivljeni u aferi „Veliki Agrokor“ i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala održano početkom novembra prošle godine zatraživši izuzeće svih nadležnih sudija i tužilaca, ali je njegov zahtev odbijen.

Advokati optuženih u aferi Agrokor duže vreme tvrde da je Kamalov veštački nalaz, koji je državu stajao 8.6 miliona kuna, nezakonit jer su ga umesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski veštaci koji su u sukobu interesa s obzirom na to da su radili za Agrokor u vreme izvanredne uprave.

„Ja sam krivično prijavio glavnu državnu tužiteljku Zlatu Hrvoj Šipek, Sani Ljubičić i ove druge, da sad ne nabrajam. Oni to sve stavljaju u ladicu, ali se informacije sve više otvaraju“, izjavio je pred sudom uoči ročišta Ivica Todorić, prenosi HRT. Kao i svaki put dosad, ponovio je kako očekuje pobedu.

Todorića i 14 suoptuženih optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1.2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužilaštvo, pribavljeno 923.6 miliona kuna, a ostatak od oko 320 miliona kuna holandskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno veće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021., a u međuvremenu je Visoki krivični sud naložio novo propitivanje zakonitosti finansijskog veštačenja na kojem se optužnica temelji. Svi optuženici od početka odbacuju sve što im tužilaštva stavlja na teret.

Vrhovni sud je sredinom februara potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju „Mali Agrokor“, prema kojoj su Todorić i njegovi saradnici oslobođeni optužbe da su oštetili koncern za oko 1.25 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar