U trendu

Sudan: General Burhan kaže da je privržen civilnoj vlasti, a kod El Obeida poginuo humanitarac

Glavni sudanski general Abdel Fatah Burhan rekao je danas da vojska prihvata vladu pod civilnim rukovodstvom čime po svoj prilici želi da zadobije međunarodnu podršku, iako se njegove snage žestoko bore sa paravojnim trupama Mohameda Hamdana Dagaloa što ruši nade u demokratsku tranziciju vlasti u Sudanu, piše Asošijeted pres.

Agencija Frans pres javlja da je jedan humanitarni radnik Međunarodne organizacije za migracije IOM poginuo danas u borbama Burhanovih trupa i Snaga za brzo reagovanje koje su pod Dagalovom komandom.

Direktor IOM-a Antonio Vitorino rekao je u saopštenju da je taj humanitarac poginuo južno od El Obeida kada se vozilo u kojem je putovao sa porodicom našlo u unakrsnoj vatri.

General Burhan je u svom prvom govoru otkako su u zemlji pre pet dana izbila neprijateljstva rekao da će vojska nadvladati Dagalove snage i obezbediti „bezbednu tranziciju“ ove velike severnoafričke zemlje „ka civilnoj vlasti“.

Međutim, kako piše Asošijeted pres, Burhanove reči zvuče šuplje 18 meseci nakon što se upravo on udružio sa sadašnjim neprijateljem Dagalom, radi puča koji je sudanske prodemokratske snage sklonio u stranu.

„Ubeđen sam da ćemo prevazići ove muke zahvaljujući našoj obučenosti, mudrosti i snazi“, rekao je Burhan i obećao da će očuvati „bezbednost i jedinstvo države“.

Dan ranije, Burhan je otpisao mogućnost pregovora sa Snagama za brzo reagovanje, rekavši da jedino može da prihvati njihovu predaju.

Vojska danas tvrdi da je iz odbrambene pozicije prešla u ofanzivu i da sada čisti položaje Snaga za brzo reagovanje oko kartuma, i čini se da ima prednost, s obzirom da ima monopol nad vazdušnim snagama. Međutim, teško je potvrditi da napreduje na terenu.

Tokom sedmodnevnih borbi koje su brojne žitelje Kartuma naterale u bekstvo, poginulo je 413 ljudi, a ranjeno 3.551, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Ova brojka uključuje devetoro poginule i 50-oro ranjene dece.

Eksplozije potresaju Kartum dok svet užurbano poziva da se tokom trenutnih muslimanskih praznika uspostavi prekid vatre.

Nakon što su Ujedinjene nacije i SAD zatražile da se prekine sa nasiljem, Snaga za brzo reagovanje su obećale da će prekinuti borbe na tri dana dok traje Ramazanski bajram, kako bi se ljudi evakuisali i napravili bezbednosni koridori, ali Burhanovog odgovora na ovo još nema.

Dosadašnja obećanja da će doći do prekida vatre redovno su padala u vodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.