U trendu

Sudan potpisao Sporazume Avram sa SAD

Sudan je danas saopštio da je potpisao „Sporazume Avram“ sa SAD čime se otvara put za normalizaciju odnosa te afričke zemlje s Izraelom.

U saopštenju kabineta premijera Sudana je navedeno da je ministar pravde Nasredin Abdulbari potpisao sporazume sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom u Kartumu.

Ti sporazumi arapskih zemalja s Izraelom, kojima su posredovale SAD, su najveće dostignuće u spoljnoj politici administracije američkog predsednika Donalda Trampa.

Nazvani su „Sporazumi Avram“ po biblijskom praocu koga priznaju i muslimani i Jevreji.

Sudan ih je potpisao posle nešto više od dva meseca otkako je Tramp najavio da će ta zemlja započeti normalizaciju odnosa s Izraelom.

Pre Sudana administracija je izdejstvovala diplomatske sporazume krajem prošle godine izmedju Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina.

To su prvi sporazumi s arapskim državama nakon što su Jordan 1994. i Egipat 1979. godine priznali Izrael.

Maroko je takodje nedavno uspostavio diplomataske odnose s Izraelom.

Sporazumi su postignuti sa zemljama koje su geografski udaljene od jevrejske držaave i koje nemaju ili imaju samo malu ulogu u izraelsko-arapskom sukobu, a doprineli su da se pozicija Palestinaca još više oslabi.

Pre potpisivanja tih sporazuma važio je arapski konsenzus da će Izrael biti priznat samo u zamenu za koncesije u mirovnom procesu.

SAD i Sudan su se danas dogovorili da se reši dug te afričke zemlje Svetskoj banci što se uveliko smatra ključnim korakom ka ekonomskom oporavku nakon zbacivanja dugogodišnjeg sudanskog lidera Omara al Bašira 2019. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.