U trendu

Sudan: Protesti zbog tenzija između vojske i prodemokrata

KARTUM – Provojni demonstranti blokirali su danas glavne puteve i mostove u glavnom gradu Sudana Kartumu, usred rastućih tenzija između generala i prodemokratskog pokreta koji je podstakao ustanak protiv bivšeg predsednika Omara al-Bašira.

Protest je usledio dan nakon što se specijalni izaslanik SAD za Rog Afrike, Džefri Feltman, sastao sa vojnim i civilnim liderima u Kartumu kako bi pronašli kompromis u vezi sa sporom, piše AP.

Pogoršane veze između vojske i civila ugrožavaju tranziciju Sudana ka demokratiji nakon što je vojska zbacila Al-Bašira, a generali optužuju političare da traže vladina mesta umesto da pomažu u ublažavanju ekonomske patnje ljudi, navodi agencija.

General Abdel-Fatah Burhan, šef vladajućeg Suverenog saveta, rekao je da bi raspuštanje vlade premijera Abdulaha Hamdoka moglo da reši tekuću političku krizu.

Tu sugestiju odbile su stotine hiljada prodemoktarskih demonstranata koji su u četvrtak izašli na ulice Kartuma.

Optužbe generala, koje su ponovili Burhan i njegov zamenik, general Mohamed Hamdan Dagalo, komandant paravojnih snaga za brzu podršku, izazvale su strah među civilma da bi vojska na kraju mogla da spreči prelazak zemlje na civilnu vlast.

Provojni demonstranti okupilisu se u Kartumi ranije ovog meseca, ponavljajući Burhanove zahteve.

Demonstarnti su od tada održali sednicu ispred predsedničke palate u prestonici.

Prošle nedelje demonstranti su pokušali da upadnu u sedište vlade dok se premijer Abdala Hamdok sastao sa svojim kabinetom, gde su ih snage bezbednosti rasterale suzavcem.

U subotu je na desetine provojnih demonstranata upalo u prijemni deo sedišta državne novinske agencije u zemlji i zapalio gume ispred kancelarija agencije.

To je odložilo konferenciju za novinare za prodemoktratske aktiviste, rekao je Mohamd Abdel Hamid, direktor novinske agencije SUNA.

Danas su provojni demonstranti presekli glavne puteve i mostove, uključujući i most Mec Nimr, koji povezuje centar Kartuma sa drugim oblastima gavnog grada, rekao je aktivista Tahani Abas.

„Ono što se dešava je zvanični državni udar koji je sponzorisao Burhan“, rekao je Abas.

Kasnije tokom dana, snage bezbednosti su rasterale demonstrante koristeći suzavac da otvore blokirane puteve.

Feltman, američki izaslanik, sastao se u Kartumu sa Buhanom, Dagalom i Hamdokom i „naglasio amerričku podršku civilnoj demokratskoj tranziciji u skladu sa izraženim željama sudanskog naroda“, saopštila je ambasada SAD u Katumu.

Feltman je pozvao sudanke lidere “ da se posvete zajedničkom radu na implementaciji ustavne deklaracije i Juba mirovnog sporazuma“ između vlade i savezapobunjeničkih grupa, saopštila je ambasada.

Tenzije dolaze pre zakazane rotacije rukovodstva vladajućeg Suverenog saveta sa vojnog na civilno, prema ustavnoj deklaraciji kojom je uspostavljena zajednička vlada u avgustu 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.