U trendu

Sudan: Sange bezbednosti ubile 16-godišnjaka u Omdurmanu

KARTUM – Snage bezbednosti danas su ubile jednog 16-godišnjaka u sudanskom gradu Omdurmanu tako što su mu pucale u glavu, navodi se u saopštenju Centralnog komiteta sudanskih lekara.

Ovo je 41 žrtva na protestima koji se održavaju u Sudanu od vojnog udara izvedenog 25. oktobra, naveo je Komitet, preneo je Rojters.

Protesti su danas održani i u Bahri i prestonici Kartumu, gde se okupilo na desetine hiljade ljudi.

Prema navodima očevidaca, bezbednosne snage su upotrebljavale metke i suzavac da bi rasterale okupljene.

Sudanski vojni lideri i Abdala Hamdok potpisali su ranije danas sporazum da ga vrate na mesto premijera u tehnokratskoj vladi, nakon što je njegova prethodna vlada raspuštena tokom državnog udara prošlog meseca.

Sporazum predviđa oslobađanje svih političkih zatvorenika uhapšenih tokom puča i predviđa da ustavna deklaracija iz 2019. bude osnova za političku tranziciju, javila je državna televizija.

Hamdok je izjavio da sporazum sa vojnim liderima ima za cilj obnavljanje demokratske tranzicije u zemlji i okončanje krvoprolića nakon što je sudanska omladina ubijana u protestima protiv vojne uzurpacije vlasti.

„Znam da naša omladina ima kapacitet da se žrtvuje, odlučnost i odricanje od svega što je dragoceno. Ali sudanska krv je dragocena, hajde da zaustavimo krvoproliće i usmerimo energiju mladih u izgradnju i razvoj“, rekao je Hamdok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar