Sudan sklopio „Abrahamov sporazum“,sa SAD,uskoro sa Izraelom

KARTUM – Sudan je danas potvrdio da je potpisao “Abrahamov sporazum“ sa Sjedinjenim Državama, čime se odnosi dve države unapređuju i otvara se put ovoj afričkoj zemlji da normalizuje odnose sa Izraelom.

U izjavi iz kabineta sudanskog premijera navodi se da je ministar pravde Nasredin Abdulbari potpisao sporazum o normalizaciji danas sa američkim ministrom finansija Stivenom Mnučinom, prenosi AP.

Sudansko Ministarstvo finansija saopštilo je i da je sa američkim Ministarstvom finansija potpisalo „memorandum o razumevanju“ kako bi olakšalo plaćanje zaostalih obaveza Sudana Svetskoj banci., što se smatra ključnim korakom ka ekonomskom oporavku zemlje.

Pre Sudana, Trampova administracija je krajem prošle godine napravila diplomatske sporazume između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, prve otkako je Jordan priznao Izrael 1990-ih i Egipat 1970-ih, a i Maroko je takođe uspostavio diplomatske veze sa Izraelom.

Sporazum o normalizaciji koji SAD i Izrael sklapaju sa islamskim zemljama je nazvan „brahamov sporazum“, jer se biblijski lik Abrahama smatra ocem tri glavne monoteističke religije: judaizma, hrišćanstva i islama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.