U trendu

Sudan: Zabrana putovanja članovima radne grupe za tranziciju

KARTUM – Sudanska služba bezbednosti zabranila je danas putovanja članovima radne grupe koji nadziru tranziciju zemlje ka demokratiji, saopštili su vladini izvori.

Politička kriza u Sudanu izbila je 21. septembra, kada je premijer Abdala Hamdok rekao da su trupe, koje su i dalje lojalne dugogodišnjem vladaru Omaru al-Baširu, pokušale da neutrališu revoluciju koja ga je svrgnula sa mesta predsednika 2019. godine.

Dva visoka izvora iz civilne vlade izjavila su danas da je zabrana putovanja koju je izrekla Opšta obaveštajna služba (GIS) pogodila ukupno 11 civilnih zvaničnika, od kojih su većina bili članovi Odbora sa zadatkom da uklone Baširovo finansijsko i političko nasleđe, prenosi Rojters.

Izvori su rekli da se na spisku nalazi Mohamed al-Faki, koji je na konferenciji za novinare prošlog meseca optužio vojsku da koristi puč kao izgovor za pokušaj preuzimanja vlasti.

Al-Faki je, kako navodi Rojters, takođe deo vladajućeg Suverenog veća, na kojem se nalaze civilni i vojni zvaničnici, a koje upravlja Sudanom od svrgavanja Omara al- Bašira.

Od pokušaja puča, vojni lideri su pod zaštitom Odbora radne grupe i zahtevali su promenu civilne koalicije sa kojom dele vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.