Sudanska vojska počela rasturanje protestnog kampa u Kartumu, pet mrtvih (VIDEO)

Vojska koja upravlja Sudanom krenula je danas u nasilno rasturanje protestnog kampa ispred njihovog generalštaba u glavnom gradu Kartumu, gde demonstranti traže uspostavljanje civilne vlasti.

Centralni komitet sudanskih lekara, blizak protestima, javio je da je od početka te akcije poginulo pet ljudi i da ima veliki broj teško ranjenih kojima su potrebne hirurške intervencije i intenzivna nega.

Sudanom vlada Prelazni vojni savet otkad je predsednik Omar al Bašir svrgnut vojnim udarom, u aprilu ove godine, posle pritiska demonstranata. Demonstranti traže da civilna vlada preuzme upravljanje zemljom.

Odnosi izmedju vojske i demonstranata nedavno su se zategle posle neuspelih pregovora i upozorenja Vojnog saveta koji vodi zemlju od 11. aprila.

Buka i pucnjava čule su se jutros kod protestnog kampa ispred generalštaba, prenosi novinar Frans presa koji kaže da je veliki broj policije rasporedjeno u ulicama glavnog grada Kartuma.

„Pokušaj Vojnog saveta da silom rasturi protestni kamp je u toku“, saopštilo je Udruženje sudanskih profesionalaca, jedne od vodećih grupa protesta.

Demonstranti su osudili „masakr“ i pozvali Sudance na potpunu gradjansku neposlušnost da bi svrgnuli „podmukao i ubilački“ Vojni savet.

Savez za slobodu i promene, krovna grupa koja predvodi proteste pozvala je na mirne šetnje i okupljanja u kvartovima, gradovima i selima i svrgavanje Vojog saveta.

Hiljade demonstranata od 6. aprila kampuju ispred sedišta vojske u Kartumu. Oni su prvo tražili podršku vojske za svrgavanje predsednika Omara el Bešira, a sada traže da generali odu sa vlasti.

Pregovori izmedju dve strane u nastojanju da se formira Suvereni savet koji bi obezbedio prelaznu vlats tokom tri godine propali su 20. maja i Vojni savet je osudio izgrede oko protestnog kampa navodeći da predstavljaju pretnju za javni red i mir i obećavši da će raditi odlučno da reši tu situaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.