U trendu

Sudija odobrio Tačiju da ga brani bivši advokat Gotovine

HAG – Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu danas je odobrio zahtev nekadašnjeg predsednika tzv. Kosova i glavnog komandanta OVK Hašima Tačija, da mu bude postavljen novi glavni branilac, advokat Gregori Kiho, koji je ranije branio Anta Gotovinu pred Haškim tribunalom.

Kiho će, na Tačijev zahtev, zameniti njegovog dosadašnjeg glavno branioca Dejvida Hupera.

Sudija je u odluci, koja je datirana sa današnjim datumom, naveo da odobrava prevremeno povlačenje Hupera i nalaže Sekretarijatu suda da odmah imenuje Kihoa za Tačijevog glavnog advokata.

Naložio je Huperu da pruži svu neophodnu pomoć novom braniocu, kao i da po prestanku funkcije glavnog Tačijevog branioca, nastavi da poštuje Kodeks profesionalnog ponašanja.

Tačija zastupaju još četiri pomoćna advokata pred sudom, a to su Dastid Palaska, Semjuel Blom-Kuper, Pjer Ričard Prosper i Sofi Menegon.

Tači je svoj zahtev za promenom advokata 20. maja detaljno obrazložio, ali on nije javno objavljen.

Kiho je u međuvremenu upisan u imenik advokata Specijaliyovanih veća.

On je pred Haškim tribunalom bio jedan od branilaca hrvatskog generala Anta Gotovine, koji je oslobođen krivice za zločine nad Srbima tokom operacije Oluja 1995. godine.

Tači se nalazi u haškom pritvoru od 5. novembra 2020. pod optužbom da je sa još četiri nekadašnja komandanta OVK Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem počinio niz ratnih zločina i zlocicna protiv čovečnosti.

Sva četvorica se terete za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.
U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.
Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.
U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

U toku su pripreme za suđenje i obelodanjivanje dokaza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar