U trendu

Sukobi bezbednosnih snaga i demonstranata u Bejrutu

BEJRUT – Libanske bezbednosne snage ispalile su juče suzavac i upotrebile vodene topove protiv antivladinih demonstranata, koji su pokušali da probiju bezbednosnu barikadu ispred sedišta vlade u Bejrutu.

Na maršu se okupilo više stotina demonstranata, a pojedini od njih uspeli su da otvore metalnu kapiju koja im je blokirala put ka sedištu vlade, ali su potisnuti, prenosi Rojters.

Nakon što su libanske snage bezbednosti na Tviteru upozorile učesnike protesta koji su šetali mirno da odu zbog svoje bezbednosti, pripadnici policije rasporedili su se kako bi rasterali desetine preostalih demonstranata.

Marš pod sloganom „Nećemo platiti cenu“, čije je održavanje najavljeno, počeo je mirno, ali je onda ponovo došlo do nasilja, koje je obeležilo nedavne proteste protiv političke klase koju demonstranti optužuju da je gurnula zemlju u najgoru krizu u poslednjih nekoliko decenija.

Liban je nedavno dobio novu vladu na čelu sa premijerom Hasanom Dijabom pošto su je posle višenedelnog spora podržali šiitski pokret Hezbolah i njegovi saveznici.

Nova vlada moraće da se pozabavi hitnim finansijskim pitanjima, koja su dovela do pada valute, rasta cena i podstakla banke da uvedu kontrolu kapitala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.