Šulc uveren u dobar rezultat na izborima

Doskorašnji predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i kandidat Socijaldemokratske partije za nemačkog kancelara na ovogodišnjim parlamentarnim izborima Martin Šulc izjavio je danas da je uveren u dobar izborni rezultat.

„Pobedićemo na izborima, ako pokažemo ljudima da mislimo na njih“, rekao je Šulc, koji će uskoro naslediti Zigmara Gabrijela na čelu Socijaldemokratske partije (SDP).

Šulca je predložio lider socijaldemokrata, koji je juče saopštio da se neće kandidovati za kancelara, jer smatra da će njegova stranka „imati više šansi na izborima ako kandidat bude neko drugi“.

Gabrijel, nemački vicekancelar i ministar ekonomije, odustao je od kandidature za kancelara zbog nedovoljne podrške birača u anketama, u kojima Hrišćanskodemokratska unija kancelarke Angele Merkel vodi sa 36 odsto, dok Socijaldemokratsku partiju podržava 21 odsto gradjana.

Lider socijaldemokrata naveo je da je Šulc „jednoglasno izabran“, a tu odluku u nedelju formalno treba da potvrdi glavni odbor stranke.

Predsednik Nemačke Joahim Gauk potvrdio je da će izbori biti održani 24. septembra.

Očekuje se da će na izborima, zahvaljujući pojačanom antimigrantskom raspoloženju u Nemačkoj, u parlament ući i nacionalistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja prema anketama ima podršku 12 odsto birača.

Kancelarka Angela Merkel pokušaće da osvoji četvrti mandat, ali je neizvesno ko će joj biti koalicioni partner u vladi ako AfD uzme značajan deo glasova drugih stranaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.