U trendu

Ć ulc uveren u dobar rezultat na izborima

Doskoraơnji predsednik Evropskog parlamenta Martin Ơulc i kandidat Socijaldemokratske partije za nemačkog kancelara na ovogodiơnjim parlamentarnim izborima Martin Ơulc izjavio je danas da je uveren u dobar izborni rezultat.

„Pobedićemo na izborima, ako pokaĆŸemo ljudima da mislimo na njih“, rekao je Ć ulc, koji će uskoro naslediti Zigmara Gabrijela na čelu Socijaldemokratske partije (SDP).

Ć ulca je predloĆŸio lider socijaldemokrata, koji je juče saopĆĄtio da se neće kandidovati za kancelara, jer smatra da će njegova stranka „imati viĆĄe ĆĄansi na izborima ako kandidat bude neko drugi“.

Gabrijel, nemački vicekancelar i ministar ekonomije, odustao je od kandidature za kancelara zbog nedovoljne podrĆĄke birača u anketama, u kojima Hriơćanskodemokratska unija kancelarke Angele Merkel vodi sa 36 odsto, dok Socijaldemokratsku partiju podrĆŸava 21 odsto gradjana.

Lider socijaldemokrata naveo je da je Ć ulc „jednoglasno izabran“, a tu odluku u nedelju formalno treba da potvrdi glavni odbor stranke.

Predsednik Nemačke Joahim Gauk potvrdio je da će izbori biti odrĆŸani 24. septembra.

Očekuje se da će na izborima, zahvaljujući pojačanom antimigrantskom raspoloĆŸenju u Nemačkoj, u parlament ući i nacionalistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja prema anketama ima podrĆĄku 12 odsto birača.

Kancelarka Angela Merkel pokuơaće da osvoji četvrti mandat, ali je neizvesno ko će joj biti koalicioni partner u vladi ako AfD uzme značajan deo glasova drugih stranaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar