U trendu

Sutra izbori u Mostaru, počela predizborna tišina

MOSTAR – Predizborna tišina povodom izbora u Mostaru počela je jutros u sedam sati, a završiće se u neđelju u 19 sati, nakon što budu zatvorena birališta na lokalnim izborima.

U Mostaru, prema poslednjem popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine, ima oko 105.000 stanovnika, a ankete pokazuju da će glasati više od dve trećine birača, prenosi portal klix.ba.

Birališta se otvaraju sutra u sedam sati. Za 31 politički subjekt i 370 kandidata za gradsko veće glasaće 100.834 registrovana birača.

Birači će birati 35 većnika Gradskog veća, kao i novog gradonačelnika Mostara.

Prema izbornim pravilima za Mostar, gradonačelnik se bira dvotrećinskom većinom od 35 većnika u Gradskom veću. U slučaju da nema potrebne većine, ide se u drugi krug glasanja, a ukoliko je ne bude ponovo, onda će odlučiti većina među većnicima prisutnim na glasanju.

Poslednji put u Mostaru su izbori održani 2008. godine, a sve se zakomplikovalo dve godine kasnije, kada je Ustavni sud BiH poništio posebna pravila za Mostar koja je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

Iako je Parlament BiH naredio da se donesu izmene Izbornog zakona BiH u delu koji se odnosi na Mostar, dogovor o tome nikada nije postignut.

Krajem oktobra 2019. godine je Evropski sud za ljudska prava naredio Parlamentu BiH da u roku od šest meseci omogući održavanje lokalnih izbora 2020. ili će to uraditi Ustavni sud BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.