Sutra u Hagu druga statusna konferencija za šefove OVK

HAG – Druga statusna konferencija u procesu protiv članova Glavnog štaba tzv. OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za ratne zločine na KIM, trebalo bi da bude održana sutra pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, poznatijih i kao Sud za zločine OVK.
Na statusnoj konferenciji se raspravljaju procesna pitanja u vezi sa obelodanjivanjem dokaza za predstojeće suđenje, a govoriće se i o njihovom pritvoru.

Tačijevi branioci, kao i optuženog Redžepa Seljimija, već su podneli pisane zahteve da im se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode, sa ili bez dodatnih mera za obezbeđenje prisustva.

Tačija, Seljimija, kao i Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija optužnica tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Oni ne moraju sutra da prisustvuju sednici uživo, već mogu da je prate i video linka iz pritvorske jedinice, kao što su uradili prošlog puta na prvoj statusnoj konferenciji 18. novembra.
Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, katolika, političkih protivnika i protivnika OVK.

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.
Uhapšeni su početkom novembra u Prištini i transportovani u pritvorsku jedinicu u Hagu.
Tači je prethodno je podneo ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.