U trendu

Švajcarska: Rekordan dnevni broj infekcija, spremne nove mere

ŽENEVA – Broj novih infekcija kovid-19 u Švajcarskoj dostigao je rekord od 17.634 u poslednja 24 sata, pokazuju današnji podaci zdravstvenih vlasti.

Ministar zdravlja Alen Berset saopštio je da je razgovarao sa predsednikom Gajem Parmelinom i regionalnim zdravstvenim zvaničnicima, kako bi razmotrili pogoršanje situacije i potvrdio da su spremne dodatne mere ako to bude potrebno, pošto se očekuje da će se hospitalizacije povećati, prenosi Rojters.

„Omikron infekcije se naglo povećavaju. Ova varijanta je dominantna vrsta u Švajcarskoj i čini 58 odsto slučajeva. Sledeći paket mera, uključujući zatvaranje, je spreman. Vlada o tome može brzo da odluči kada budu dostupni precizniji podaci o opasnosti od omikron soja“, poručio je Berset na Tviteru.

Ministar zdravlja je takođe obnovio pozive stanovništvu da se vakciniše ili primi buster dozu, pošto Švajcarska ima jednu od najnižih stopa imunizacije u zapadnoj Evropi, sa 67 odsto potpuno vakcinisanih od 8,6 miliona stanovnika.

Vlada je ranije ovog meseca pooštrila epidemiološke mere u vezi sa kovidom 19, ali se zaustavila na ograničenom zatvaranju, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar