U trendu

Švajcarska uvela sankcije Putinovim ćerkama

CIRIH – Švajcarska je usvojila novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije i Belorusije zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini, saopštila je danas vlada, pri čemu je na listu sancionisanih dodato još 200 pojedinaca i entiteta među kojima su i dve ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina, javlja Rojters.

„Švajcarska lista sankcija sada je u potpunosti usklađena sa sankcijana EU“, navodi se u saopštenju vlade, koja je odustala od tradicionalne neutralnosti zemlje pridružujući se merama EU.

EU je u petak zvanično usvojila nove opsežne sankcije prema Rusiji, koje pored ostalog obuhvataju zabranu uvoza uglja, drveta, hemikalija i svih transakcija sa četiri ruske banke, uključujući VTB banku.

Švajcarske sankcije odstupaju od paketa EU jedino u pogledu izostavljanja zabrane drumskog i pomorskog transporta s Rusijom, uz obrazloženje da one nisu potrebne zbog geografskog položaja Švajcarske.

Ova alpska država je saopštila prošle nedelje da je do sada zamrzla 7,5 milijardi švajcarskih franaka (8,0 milijardi dolara) ruskih sredstava i imovine u okviru sankcija.

Mali švajcarski sused Lihtenštajn takođe je usvojio sankcije EU i objavio da je zamrznuo imovunu koja se povezuje s Rusijom u iznosu od oko 260 miliona švajcarskih franaka.

Za razliku od drugih zemalja, Švajcarska nije proterala nijednog ruskog diplomatu, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar